Naturterapeutisk Workshop for lærer og pædagoger

Fokus: Forebyggelse og reduktion af stress

Beskrivelse: På denne workshop arbejder vi med reduktion af stress i naturen. De redskaber vi bruger i løbet af de to dage er kan efterfølgende intergres i eget liv. Derudover kan I bruge dem sammen med elever i alle aldre, eventuelt med justering af varigheden.

Stress er et symptom på overbelastning. Under stress arbejder krop og nervesystem på højtryk. Man udtrættes, mentalt, og der pumpes stresshormoner rundt i kroppen, som gør at kroppen og psyken fungere anderledes end i normal tilstand. Så stress er noget, der påvirker hele vores krop. Stresstilstanden er tilstede indtil stresshormonerne er ude af kroppen igen.

Det kan tage dage at restituere efter en kortere stressperiode, mens det kan tage uger til måneder at komme sig over alvorlig stress. Ophold og bevægelse i naturen kan afhjælpe stress.

Der er i mange år forsket i hvordan nærvær, ophold og bevægelse i naturen påvirker vores krop. I Japan har man et begreb, der beskriver at være indhyllet i natur, og være nærværende i naturen. At være i kontakt med naturen, gennem sanserne og ved aktivering af det para-sympatiske nervesystem kommer der ro på kroppen, stress hormon niveauet og blodtrykket falder. 

Gennem dette forløb arbejder vi med reduktion af stress i samspil med naturen. Vi går med naturens rytme, lytter til den, mærker den og støttes af den, bliver holdt og båret. Der er plads i naturen der rummer alt det skæve og giver plads til det der er.  Vi bevæger os igennem landskabet og mærker hvordan naturen på samme tid beroliger, stimulere og motivere tilpas i forhold til de ressourcer den enkelte rummer.

Målgruppe: lærer og pædagoer

Naturterapeutiske redskaber: Stillevandring, Mærk Roen – ”dit sted/sit spot”, De 4 forholdemåder, Mandala, ”Ro på og styrke bevægelse”

Sted: Odsherred, shelterpladsen Kårup Skov (plus kode R94V+W5 Fårevejle, Odsherred), Sjælland

Koordinater 55°48’26.3″N 11°23’34.6″E

Antal: 10-20 personer

Forplejning: Vi servere te og kaffe, formiddag og eftermiddag.

Medbring: Påklædning efter vejret (vi sidder en del stille), så gerne lag på lag.Ligge/siddeunderlagDrikkervarer, snacks, frokost og aftensmad hvis du vælger at overnatte.Sove udstyr hvis du vælger at overnatte (ikke inkluderet i programmet).Notesbog og blyant.Solhat/briller, faktor

Obs: vær forberedt på at dit tøj kommer til at lugte af røg og tjek altid efter for flåter under og efter endt forløb.

Overnatning: Overnatningen indgår ikke som en del af workshoppen, men der er mulighed for overnatte i shelter i eget udstyr eller i eget telt.  Shelters er booket og der er plads til ca 12 – 15 personer, men overnatningen indgår ikke som en del af workshoppen. Hvis man overnatter på stedet gælder følgende regler – Der skal være stille på pladsen efter kl 21. Man opfordres til kontemplation og dermed kun absolut nødvendig samtale. På den måde giver du kroppen og sindet fred til næste dag. Musik er ikke tilladt på noget tidspunkt. Der er primitivt toilet på pladsen. Vand, brænde og mad skal medbringes.

Hvis du overnatter skal bagage være pakket sammen inden kl 9:15.

Kørsel: Vi opfordre til man arrangere samkørsel, da der er begrænset parkering på stedet.

Program:

Dag 1 kl 9:30 – 16:30

NATURFORBUNDETHED

Hovedemner:

* Grounding og stillevandring* Fokus op vejrtrækning* Naturlig Forbundethed

Dag 2 kl 9:30 – 16:00

I NATURENS FAVN

* Naturlige ressourcer – i Mandala perspektiv* Grounding – Ro og din indre kerne* Taknemmelighed – hjerte meditation

Dette kursus kan bestilles og sammensættes til jeres skole, institution og arbejdsplads.Kontakt os på info@heg.dk for en samtale om denne mulighed for jer